Friday, March 16, 2012

Mengapa iman menjadi lusoh?..Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Allah SWT kerana dengan izinNya dapat ku meneruskan sedikit perkongsian  buat kali ini tentang bagaimana memperbaharui iman  yang 
merupakan sumber kekuatan bagi diri kita. Sebagai manusia, setiap diri ada masanya kita kuat tapi adakalanya pula kita lemah, letih dan lesunya diri dalam mengharungi lautan kehidupan yang dipenuhi ujian ini.......

Teringatku akan kata-kata Ustaz Soleh yang merupakan salah seorang imam Masjid Putrajaya yang memberikan ceramahnya tentang bagaimana  perlunya memelihara iman kita semasa  di program ijtima yang ku hadiri baru-baru ini. Iman ini umpama pakaian yang kita pakai...makin lama kita pakai makin lusohlah ia. Kelusohan iman inilah yang menyebabkan kita letih lesu dalam mengharungi hidup ini.

Perlunya ada tindakan segera yang  kita lakukan untuk memperbaharuinya selalu. Jika tidak iman yang lusoh ini,  akan menjadi  semakin lusoh dan lama-kelamaan ditakuti ia akan sirna dari jiwa. Maka ketika ini bencanalah pada kita! Walaupun bab iman ini seringkali ku dengar dan diulang-ulang namun bercakap mengenainya sering menyentuh hatiku!  Apatahlagi bila Ustaz Soleh yang menyentuh mengenainya dengan nada yang begitu bersahaja dan susunan ayat yang rapi menyentuh hati......! Seolah-olah baru ku dengari dan tidak jemu mendengarnya.  Alhamdulillah.

Jadi apakah penyebabnya iman kita ini lusoh?

Diantara adalah....

1. Kita tinggalkan tilawah Al-Quran dalam rumah kita..
Rumah yang tidak dibacakan Al-Quran didalamnya umpama kuburan, sunyi sepi , tiada keberkatan dan kebajikan padanya. Al Quran yang dibaca perlulah dengan tadabbur yaitu kita memahami apa yang kita baca supaya maknanya meresap dalam hati kita , menyentuh hati kita , lantas kita dapat menghayatinya. Al- Quran ini merupakan Assyifa iatu penawar bagi jiwa yang lesu, lemah iman, dapat membersihkan jiwa yang kotor dan melembutkan hati manusia.....

Kita dekati Al-Quran  dengan hati kita supaya ayat-ayat Allah ini dapat menyentuh jiwa ini. Bukannya hanya setakat  nak baca cepat  tapi tak faham apa yang dibaca atau kerana mengejar nak khatam cepat  untuk mencontohi ulamak yang boleh habiskan 30 juzuk  dalam masa beberapa hari sahaja! Kita rancanglah masa kita supaya dapat menghabiskan  1 juzuk sehari, jka tak mampu  paling minima satu ain.....Apa yang penting adalah konsisten dalam bacaan.  Jangan biarkan hari berlalu tanpa kita membaca dan mentadabbur Al-Quran. 

Pesanan pada diri sendiri , jika kita boleh buka facebook hari-hari , baca surat khabar hari-hari atau baca blog hari-hari....masakan tak boleh baca Al-Quran hari-hari! Sebelum kita mulakan hari yang baru setiap pagi .....bacalah satu atau dua muka surat  Al-Quran sekurang-kurangnya.....yang hanya memakan masa lebih kurang  lima minit! Jadikan ia satu kemestian! Dan juga selepas setiap solat fardhu...usahakanlah.  Jadikan tilawatul Quran ini satu rutin harian, mudah-mudahan iman di hati kita dapat terjaga dan jiwa kita sentiasa segar.....sesegar pohon yang disirami air setiap pagi!

2. Kita tinggalkan zikrullah .....lantas iman cepat lusoh!
 Tanpa zikir padaNya, lama kelamaan  hati jadi mati. Hati yang mati tempat yang disukai oleh syaitan kerana dengan mudahnya syaitan dapat mempengaruhi jiwa dan menyelewengkan pemilik hati itu dari jalan yang sebenarnya.  Hati yang disirami dengan zikrullah mempunyai benteng yang kuat dari gangguan jin dan syaitan yang meresap dalam jiwa dan mengalir di dalam darah kita! Unsur-unsur jahat dan negatif ini perlu dijauhkan dari hati kita melalui benteng zikrullah. Biarlah lidah kita sentiasa basah menyebut namaNya, beristigfar padaNya, membaca selawat pada Rasulullah saw.....Pendekata jiwa kita perlu disibukkan dengan sentiasa mengingati Allah SWT.... dengan cara ini ketenangan sebenarnya dapat dirasai.

Di antara zikir-zikir yang dianjurkan adalah zikir Al-Mathurat susunan As-Syahid Imam Hasan Al-Banna yang mengandungi zikir-zikir Rasulullah saw dan doa-doa mathur yang dapat menjadi pendinding diri kita, insyaAllah. Menurut Ustaz Soleh,  sebaik-baiknya,  bacalah Al-Mathurat Kubra yang panjang sedikit,  2 kali sehari di waktu pagi dan petang.  Jika kurang berkesempatan, bacalah Al-Mathurat Sughra yang pendek sedikit.  Jika tidak berkesempatan juga, bacalah sekali sehari salah satu sama ada yang kubra atau yang sughra.  Yang pentingnya,  janganlah di tinggalkan zikir ini untuk merawat hati kita, melembutkan jiwa kita dan memohon segala doa yang baik-baik dalam kehidupan kita. Dan  bacalah dengan penuh penghayatan dengan memahami maknanya supaya ia meresap dalam hati kita.

Biarlah alunan zikrullah dan bacaan Al-Quran kita dengarkan di rumah kita...bukannya alunan muzik 
yang hiruk pikuk yang tiada hentinya sentiasa dipasang melalui corong radio, CD player atau TV!  Sebenarnya terlalu banyak sangat mendengar muzik memberi kesan pada jiwa.... hati kita jadi keras, tidak sensitif. Ada kajian yang telah dibuat tentang kesan muzik pada sebiji epal dimana epal ini membusuk dengan cepat apabila setiap hari didengarkan muzik.  Sebaliknya alunan Al-Quran yang di dengarkan setiap hari  menjadikan epal tersebut segar walaupun setelah 3 minggu disimpan!

Bayangkan kesan muzik ini pada hati kita apabila sejak kecil lagi kita didendangkan dengan muzik! Jadi tukarlah tabiat kita cintakan muzik kepada cintakan mendengar bacaan ayat-ayat suci Al-Quran! Ambillah Al-Quran ini sebagai penawar diri kita zahir dan batin...yang lebih utamanya ambil ia sebagai pegangan hidup kita!

Sebenarnya nak buang tabiat sukakan muzik ini bukannya senang, tambahan pula dari kecil kita sudah di dendangkan dengan muzik! Nak tidur dengar dulu muzik, bangun tidur pasang muzik...malah ada yang pasang terus menerus muzik kat telinga melalui walkmannya.....! Begitu jugalah dengan TV dan internet....ada yang pasang alat ini non stop sampai  tertidor pun. Dalam mendidik anak pula, nak bagi anak diam, pasang TV atau bagi main game internet or kat handfon  supaya ibu ayah dapat tenang dari ragam anak yang macam-macam. Tidak hairanlah bila dewasa nanti begitu obsesnya remaja malah orang dewasa sekarang dengan benda yang melalaikan ini.  Perlu buat sesuatu supaya kita yang mengatur dan menguasai hidup kita bukannya kita dikuasai! 

Bukanlah alat ini yang salah tapi penggunaannya yang keterlaluan sehingga menguasai kehidupan.  Malah aku terbaca dalam satu post di facebook ada yang mati kekejangan didepan komputer kerana terlalu letih selepas bermain game komputer! Seluruh masa dan kehidupan dibuang dengan sia-sia didepan komputer.
Adakah itu yang kita mahu?

3. Cinta dunia
Kecintaan yang keterlaluan pada dunia menyebabkan sesaorang itu lupa Allah dan seterusnya lupa diri dalam hidup ini. Apa yang dikejarnya hanyalah dunia  berupa pangkat, wang ringgit, harta, wanita dan macam-macam lagi.....Bagaimana iman tidak lusoh apabila hati hanya teringatkan hartanya, wang ringgitnya, projeknya, syarikatnya........? Ingatan pada Allah, akhirat dan kematian begitu jauh  atau sedikit sekali..... jika ada pun cuma cukup setakat buat yang fardhu sahaja , itupun touch n go, janji buat ! Tapi kesannya pada hati untuk lebih dekat pada Allah, untuk perbaiki diri tidak dirasai. Sedangkan sebagai Muslim yang beriman, dia sentiasa berusaha mempertingkatkan hubungan hati dengan Allah , macamana nak jadi orang muslim yang  lebih baik di sisi Allah, bukannya di sisi manusia dan mengharapkan pujian darinya.

Kecintaan pada dunia sebenarnya menolak hidayah Allah.....hatinya tidak rasa terpanggil untuk berlari menuju Allah. Kesibukannya dengan dunia merupakan bencana diri yang tidak disedari.  Orang sebegini sebenar dilupakan Allah sebagaimana dia melupakan Allah. Nauzubillah! Bila Allah lupakan kita.....siapa lagi tempat kita mengadu, minta tolong, yang memberikan kita rahmat dsbnya?


Sama-sama kita renungi ayat ini Surah Hud:15-16 yang bermaksud.....
" Barangsiapa yang menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, pasti kami berikan(balasan) penuh atas pekerjaan mereka di dunia (dengan sempurna) dan mereka di dunia tidak akan dirugikan.  Itulah orang-orang yang tidak memperoleh (sesuatu) diakhirat  kecuali neraka, dan sia-sialah di sana apa yang telah mereka usahakan (di dunia) dan terhapuslah apa yang telah mereka kerjakan." 

Apabila kita kejar dunia, maka dunialah yang kita dapat, itulah janji Allah seperti dalam ayat di atas.....tetapi  akan ketinggalan akhiratnya.  Segala apa yang diusahakan sia-sia tiada berguna disisi Allah SWT.  Jadi ulama sering mengingatkan kita tentang dunia ini yang akan kita tinggal pergi....maka awaslah! Penyakit cintakan dunia dan takutkan mati merupakan dua penyakit berat yang menimpa umat Islam di akhir zaman. Sekarang perkara ini sudah jadi satu kenyataan! 

Maka.....
Janganlah tertipu dengan dunia....
Kelak diri akan binasa...
Dunia ini tiada nilainya..
bagi mereka yang musafir berkelana..

Ambillah bekalan seadanya..
Jangan dikejari benda yang fana, 
Yang harus dan halal didunia
Akan dihisab setelitinya....
Yang haram jika diambil 
Akan diazab!

Berhati-hatilah kita
dengan tipudaya dunia i
Begitu ramai manusia kecundang
Tenggelam dalam kemewahan....
Leka dan lalai....... 
Sehingga apabila maut datang 
Menjemput diri ..
Masih lalai lagi!

Ketika itu....
Tiada guna penyesalan
Kita pasti menghadapNya
Sendiri, sendiri....

Jadi......
Apakah bekalan yang dibawa?  
Hanya kain kafan putih....
Dan amalan-amalan soleh
Itupun jika ada!

Nukilan
RAW
5 comments:

 1. asm

  satu peringatan yang baik untuk hati kita yang sentiasa membolak balik..iman adalah perkara asas yang perlu kita sentuh dan diperingatkan sentiasa..imanlah segala-galanya..jatuh bangun kehidupan bergantung kepada jatuh bangunnya iman kita....

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum cikgu.

  Terima kasih atas perkongsian yang bermakna ini.
  Sangat-sangat menghargainya. Penuh ilmiah dan pengajaran.

  Bila diteliti kembali kehidupan di perantauan ini, apa yang dikatakan cikgu adalah benar2 belaka. Mnjadi kosng dan tidak terisi apbl kita meninggalkan beberapa perkara penting dlm kehidupan.

  InsyaAllah. Akan berusaha untuk mengaplikasikan tujuan pengisian ini dlm kehidupan.

  Moga Allah kasih dengan cikgu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam pelaut rabbani diperantauan....
   Alhamdulillah....perkongsian ini dpt dimanfaatkan bersama..
   Apa yg ditulis, untuk peringtan diri yg byk kelemahan
   Ya, walau di mana sahaja kita, perkara asas memang tidak boleh kita tinggal, tarbiah dzatiah diri yg dpt memberikan kita kekuatan, insyaAllah.
   Mudah2an bg yg berada diperantauan, Allah permudahkan dan beri kekutan diri.
   Semoga Allah kasih kita semua....:-):-)

   Delete
 3. Assalamualaikum, moga allah permudahkan urusan..
  perkongsian yang menarik., selalu mancari cari pengisian jiwa, alhamdulillah..
  terima kasih makcik, moga sentiasa meneruskan tinta tinta dakwah dalam memenangi hati umat islam yang banyak terlarut dek keasyikan duniawi,
  wasalam :)

  ReplyDelete
 4. waalaikum salam ....alhamdulillah semoga dapat di manfaatkan bersama, insyaAllah

  ReplyDelete

11 KELEBIHAN ISTIGHFAR PADA ALLAH

Apabila dilihat makna di sebalik ungkapan ISTIGHFAR,  “Aku memohon keampunan dari Allah swt.” ; dapat dilihat bahawa ungkapan ini adalah s...