Friday, November 23, 2012

Bahtera penyelamat dalam kehidupan ini...

Bismillahirrahmaanirrahim


Alhamdulillah setinggi kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Allah SWT, kerana dengan izinNya kita masih diberi kesempatan oleh Allah pada hari ini untuk terus hidup menghirup udara kehidupan dunia yang fana ini, Mudah-mudahan kita dapat terus bersyukur diatas segala nikmatNya yang tidak terhingga banyaknya yang di kurniakan kepada kita...jika kita cuba menghitung nikmat2 Allah itu tidak mampu kita perbuat walauun kita habiskan  seluruh hidup kita ini! Maka, jadilah kita insan yang sentiasa sedar dan insaf di atas matlamat kehidupan kita di dunia ini...bukan untuk main-main, malah kita  sebenarnya memikul tanggungjawab yang cukup besar...iaitu sebagai hamba Allah dan khalifahNya untuk memakmurkan bumiNya, insyaaAllah!

Marilah kita sama-sama terus menerus meningkatkan keimanan kita kepadaNya, meningkatkan ketakwaan kita pada setiap detik masa yang kita lalui ini. Sama-samalah kita teliti firman Allah dalam surah Azzumar ayat 22 yang bermaksud..
" Perhatikanlah tidakkah orang yang telah dilapangkan dadanya(hatinya) untuk menerima Islam, maka ia telah berada di dalam nur (cahaya) anugerah Allah?Maka sungguh malangnya bagi orang-orang yang keras hatinya  yang tidak mahu mengingati Allah. Sesungguhnya mereka itu berada di dalam kesesatan yang nyata (sangat jelas sesatnya)".

Menerima Islam bermaksud bererti menerima deen Allah SWT , deen yang dibawa oleh Rasulullah saw...iaitu satu cara kehidupan yang berbeza dari kehidupan rekaan manusia...kehidupan yang hanya berpandukan pada syariat Allah dalam segenap aspek. Manusia menyerahkan hatinya, seluruh hidupnya hanya bermatlamatkan Allah semata-mata. Dari perkara yang sekecil-kecilnya sehingga yang sebesar-besarnya semua sekali di serahkan kepada Allah SWT. Manusia sebeginilah yang telah mendapat nur atau cahaya hidayah dari Allah  dimana dengannya ia dapat berjalan dengan betul dalam kehidupan didunia ini sebagai hamba Allah yang taat dan bertakwa kepada Allah tanpa menyeleweng  dari jalan Allah sehingga ia di panggil pulang  menghadap Allah SWT. Manusia sebeginilah yang mendapat kejayaan disisi Allah SWT!!

Namun untuk sampai selamat ke destinasi akhir suatu tujuan iaitu kembali kepada Allah dengan selamat dan jayanya menempuh kehidupan dunia menuju kehidupan akhirat perlu ada bahtera-bahtera yang perlu di naiki
di antaranya....

1. Benar-benar bermakrifah kepada Allah...maksudnya mengenali Allah dalam ertikata yang sebenarnya. Bukan hanya setakat menghafal 99 Nama2 Allah yang baik...tapi juga menghayati nya dalam kehidupan.  Tak kenal maka tak cinta...apabila kita benar-benar kenal Allah akan melahirkan kecintaan dijiwa yang mendalam...seperti dalam satu  firman  yang mengatakan orang mukmin itu sangat2 mencintai Allah...apabila hati sudah cinta maka mudahlah untuk mentaati segala yang disuruh oleh yang dicintai.

2. Benar-benar berubudiyyah kepada Allah dalam semua aspek kehidupan.  Meletakkan Allah dan Rasul di depan, hanya mengambil nilai Allah sahaja dalam hidup ini...mengenepikan kepentingan diri apabila bertembung dengan kepentingan Allah dan Rasul...bukan mudah tapi perlunya mujahadah diriyang berterusan...... 

3. Sentiasa zikir dan ingat pada Allah. Hati sentiasa ada hubungan dengan Allah, tidak terputus. Bila terputus hubungan dengan Allah, kita akan berhubung dengan jahiliyyah, melahirkan tidakan-tindakan jahiliyyah.....
Dikala itu tiada zikir padaNya...zikir bukan setakat ucapan lidah tapi zikir dari hati yang lahir dalam ucapan lidah dan perbuatan....itu lah hakikat zikir yang sebenarnya.

4.Sentiasa ada rasa takut pada Allah...kena suburkan rasa takut pada Allah ini dengan mengingati bahawa azab Allah cukup hebat bagi mereka yang bermaksiat padaNya tidak tertanggung oleh diri manusia di akhirat nanti . Ketakutan dijiwa ini yang menghalang kita dari melanggar perintahnya....Untuk suburkan rasa takut ini selalu mendampingi ayat-ayat Allah berupa ancaman dan siksaan....

5. Sentiasa ada rasa muraqabatullah...menyedari bahawa segala amalan kita, niat kita, azam kita diketahui oleh Allah SWT...tiada suatupun yang dapat kita sembunyikan dari Allah SWT..ini menyebabkan kita rasa malu dengan Allah diatas segala rasa-rasa hati yang tidak syarak....kita boleh sembunyikan rasa hati dari manusia tapi bukan dari Allah....Allah Maha Mengetahui apa yang tersimpan di lubuk jiwa!

6. Tetap kasih dan cinta pada Allah dan Rasul melebihi segala-galanya.....mencintai Allah dengan mencintai Rasulullah saw, mengambil baginda sebagai qudwah hasanah kita dalam segenap aspek....  Rasulullah  sebagai rahmat bagi sekelian alam dan pada diri Rasulullah itu merupakan contoh yang terbaik bagi kita ikuti......

7. Sentiasa redha terhadap ketentuan dan taqdir Allah SWT didalam perjalanan kehidupan kita sebagai hamba Allah tanpa sebarang sifat putus asa terhadap rahmat Allah....Hidup ini adalah medan ujian dariNya untuk meningkatkan iman dan takwa kita kepada Allah. Yakinilah disebalik ujian itu ada rahmat dan hikmah yang tidak diketahui oleh manusia. Kita merancang kehidupan kita tapi Allahlah yang menentukan...dan dari Allahlah sebaik-baik perancang dan sebaik2 penentu...kerana sifat Allah yang Maha Tahu dan Maha Bijaksana! Inilah yang seharusnya kita yakini, insyaaAllah.

Semua perkara-perkara di atas jika dilaksanakan dalam kehidupan ini ibarat bahtera penyelamat kehidupan kita didunia ini agar kita selamat sampai ke destinasi akhir musafir kita menuju Allah SWT ....menuju perjalanan alam baqa yang panjang, kekal abadi dan banyak musibah. Dengannya mudah-mudahan kita mendapat keredaan Allah semasa hayat kita di dunia dan semasa kita kembali ke akhirat, insyaaAllah.

Sama-sama kita berdoa pada Allah agar Allah sentiasa memberikan taufik dan hidayahNya kepada kita, mempermudahkan perjalanan hidup kita agar kita sentiasa dapat melepasi ujian kehidupan ini dengan rasa keterikatan hati yang tidak pernah putus dengan Allah....Amin Ya Rabbal Alamin.

No comments:

Post a Comment

11 KELEBIHAN ISTIGHFAR PADA ALLAH

Apabila dilihat makna di sebalik ungkapan ISTIGHFAR,  “Aku memohon keampunan dari Allah swt.” ; dapat dilihat bahawa ungkapan ini adalah s...