Thursday, August 25, 2011

Tazkirah Ramadhan... mencari lailaltul qadar


Bismillahirrahmanirrahim..........


Alhamdulillah setinggi kesyukuran kita sama-sama panjatkan kehadrat Allah SWT, kerana dengan izinNya, kita telah melalu Ramadhan tahun ini sehinggalah telah pun sampai ke penghujung Ramadhan....iaitu sepuluh malam terakhir dimana salah satu harinya akan ada satu malam yang penuh barokah dan rahmat yang lebih baik dari seribu bulan iaitu Lailatul Qadar. 

Malam Lailatul-Qadar sunat dicari, kerana malam ini merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat. Bagaimana persediaan kita untuk mencari malam ini? Adakah kita telah melipatkan gandakan ibadah kita, berusaha berjaga malam dan berdoa agar bertemu dengan malam ini?

Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3. 

Maksudnya: " Malam Lailatul - Qadar lebih baik daripada seribu malam "

Sewajarnya kita  menghidupkan malam Lailatul-Qadar dengan mengerjakan ibadah kerana ia adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tidak ada Lailatul-Qadar seperti sabda Nabi s.a.w.:

Maksudnya: " Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta
mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu " 

Diriwayatkan daripada Saiyidatina Aisyah r.a bahawa Rasulullah s.a.w. apabila tiba 10 hari terakhir bulan ramadhan, Baginda menghidupkan malam-malamnya dengan membangunkan isi rumah dan menjauhi daripada isteri-isterinya.

 Imam Ahmad dan Muslim meriwayatkan: Maksudnya: " Rasulullah s.a.w. berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh  akhir Ramadhan melebihi usahanya daripada malam-malam lain. " Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan.

 Rasulullah s.a.w. bersabda: Maksudnya: " Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan dalam malam ganjil. " Pendapat yang terkuat mengikut para ulama' bahawa malam Lailatul Qadar terkena pada malam 27 Ramadhan.

 Menurut Abu Ka'ab katanya, "Demi Allah sesungguhnya ibn Mas'ud telah meyakinkan bahawa malam Lailatul-Qadar jatuh dalam bulan Ramadhan manakala Lailatul-Qadar pula terjatuh pada malam 27, akan tetapi dia enggan memberitahu kepada kami (malam yang tepat) kerana bimbangkan kamu tidak lagi berusaha mencarinya." 

Daripada Riwayat Mu'awiyah:

Maksudnya: " Bahawa Nabi Muhammad s.a.w telah bersabda dalam malam lailatul-qadariaitu malam ke-27. "

Riwayat ini disokong oleh pendapat Ibn Abbas yang mengatakan bahawa surah Al-Qadr mempunyai 30 perkataan. Perkataan yang ke-27 bagi surah itu terjatuh kepada dhamir(hia) yang kembalinya kepada Lailatul-Qadar.

Imam Ahmad telah meriwayatkan sebuah Hadith daripada Ibn Umar r.a yang berbunyi:
Maksudnya: " Sesiapa yang mencari Lailatul-Qadar, carilah kamu malam Lailatul-Qadar pada malam yang ke-27. "

Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah, katanya, "Ya Rasulullah s.a.w. andainya aku mendapati malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah s.a.w. berdoa dengan doa:
Maksudnya: " Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah  keampunan-Mu untukku. "


Pahala beribadah berganda-ganda pada malam tersebut....kerana malam itu nilaiannya lebih baik dari seribu bulan, lebih kurang 83 tahun...mungkin umur kitapun tak sampai sebanyak itu  dan pahala ibadah kita pun tak mungkin sebanyak itu seumur hidup kita....


Pada setiap kali raya kita selalu mengharapkan bonus dari majikan kita sebab nak beraya ni...sangat sukanya kita bila bonus di beri itu berganda-ganda!


Tapi Allah SWT dengan rahmat dan KasihsayangNya kepada kita,  menyediakan kita jalan untuk mendapatkan bonus beribu kali ganda untuk pahala amal ibadah kita ! Bagi pencari akhirat, ini merupakan durian runtuh boleh diusahakan setiap tahun...... kerana kita nak kutip bekal yang banyak untuk dibawa pulang kelak! Jadi sepatutnya kita sangat suka, berlumba-lumba dan tamakkan bonus pahala ini......melebihi segalanya!

Jadi, marilah sama-sama kita usahakan mencari malam ini, perlunya kita tingkatkan mujahadah diri, lebih-lebih lagi di penghujung Ramadhan yang lumrahnya diisi dengan berbagai kesibukan....sibuk nak beli baju raya, sibuk persiapkan rumah, sibuk nak balik kampung, sibuk bakar lemang, ketupat , kueh raya dll....kesibukan di siang hari menyebabkan keletihan di malamnya...jadi lenalah tidurnya diwaktu malam, maka terlepaslah berjaga malam dengan qiyamulalil.......terlepaslah malam lailatul Qadar!!  

Ramadhan hanya tinggal beberapa hari lagi....selalunya di fasa akhir ini ramailah yang kecundang, tidak memanfaatkan sebaiknya sepuluh hari terakhir Ramadhan. Maka pecutan terakhir perlu kita buat, supaya Ramadhan tidak pergi begitu sahaja.....nak tunggu setahun lagi baru ia datang lagi, dan belum tentu kita akan berjumpanya lagi! Mungkin Ini merupakan Ramadhan terakhir kita, hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Dibulan ini, kita dengar ada sahabat, rakan taulan kita, saudara mara kita....bagi diriku ibu mertua ku telah dipanggil pulang menghadapNya , dibulan mulia ini.....cukup menginsafkan kita, sebenarnya kita semua ini sedang menanti giliran kita......

Jadi , tingkatkanlah persediaan bekalan kita di tempat persinggahan kita yang sementara ini....destinasi akhir kita pasti datang jua, insyaAllah!


Sumber rujukan 
Blog Jais.No comments:

Post a Comment

11 KELEBIHAN ISTIGHFAR PADA ALLAH

Apabila dilihat makna di sebalik ungkapan ISTIGHFAR,  “Aku memohon keampunan dari Allah swt.” ; dapat dilihat bahawa ungkapan ini adalah s...